Den Fynske Jernbane 150 år

Ligesom for 100-års jubilæet i 1965 bringer jeg her nogle avisudklip, som var publiceret i Lokalavisen Assens den 1. september 2015.

 

AF LISE WOLF OG NANNA BUNDGAARD BRUUN
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Stationsbyer fester for jernbanen

7. september er det 150 år siden, at Dronning Louises Jernbane over Fyn blev indviet.

Jernbanen blev også startskuddet til de stationsbyer, der med lynets hast skød op på steder, hvor der før bare havde ligget nogle få gårde og huse. Tommerup St., Skalbjerg, Bred og Aarup.
Det firedobbelte jubilæum markeres med aktiviteter i tre af byerne. Planer om et jubilæumstog mellem fem stationsbyer på den fynske strækning, måtte opgives, da man kom for sent i gang med at få det arrangeret. Helt togløst bliver jerbanejubilæet dog ikke, idet et mini- tog især beregnet på de yngste passagerer vil køre gennem de festende stationsbyer. Tommerup St. tyvstarter festen allerede lørdag 5. september. Borgmester Søren Steen Andersen byder velkommen klokken 11 i den gamle, fredede stationsbygning. Men allerede fra klokken 10 kører minitoget på ruten fra stationen til torvet, hvor FDF samme dag har sæbekasseræs. I stationsbygningen er der arrangeret en udstilling med gamle fotos, og Orla Andersen fra lokalhistorisk arkiv, der har samlet billederne, vil være til stede for at svare på spørgsmål. City Tommerup, der står bag arrangementer er vært ved kaffe, kage og juice.

Jernbanebisser og -børster i færd med at anlægge en tunnel under Vissenbjergvejen i Tommerup Stationsby i 1911. Tunnellen blev bygget i forbindelse med etableringen at dobbeltsporet på Dronning Louises Jernbane tværs over Fyn. En del at gruset til banen var hentet fra grusgraven i Lunge Bjerge ved Gelsted. 43 kilometer ost for Tommerup lå Render Trinbræt, der betjente borgerne i det betydelige nabosogn i Brylle. Trinbrættet blev dog nedlagt allerede i 1971. Tommerup Stationsby blev hurtigt et vigtig trafikalt knudepunkt, da det også blev station for DSB’s sidebane til Assens fra 1884 til 1966. FOTO:TOMMERUP LOKALHISTORISKEARKIV

 

Søren Steen tager toget

Minitoget kører videre i Aarup lørdag den 12. september blandt andre med borgmesteren som passager. Han har lovet at åbne en udstillingen om jernbanen fra dengang til i dag, hvor det bliver lå ikke helt fast ved redaktionens slutning, men hvis du går til Profil Optiks eller Danske Banks tidligere lokaler, skulle du finde den. De handlende har alle givet tilsagn om at deltage i jubilæumsmarkedet i Bredgade, der bliver lukket for biler på dagen. Klokken 10 er der gratis kaffe og kage, og er man mere sulten, kan man mod betaling forsyne sig i mad- og ølteltet i Kirkegade, hvor også “Kim Larsen” - ikke den Kim Larsen forstås, men en der minder om ham - spiller fra kloken 11. Er man mere til hornmusik, så giver Nyborg Jernbaneorkester to koncerter, henholdsvis klokken 11 og klokken 13.

 

 

 

 

 

Vind en tur til Skagen

Sidste tur for minitoget bliver i Skalbjerg søndag 13. september. Her har Landdistriktsgruppen Højfyn, der dækker Skalbjerg og Bred lagt et program mellem klokken 11 og 16. I stationsbygningen, der ellers er privatejet i dag, er der adgang til ventesalen, hvor man kan møde stationsforstanderen, som han så ud for 150 år siden. Et tamburkorps sørger for musikken, og i jernbanegade er der mulighed for at lege gamle børnelege. Spejderne bager æbleskiver over bål, og klokken 14 er der gratis kaffe og kage. Man kan også få en gratis togtur til København eller måske helt til Skagen. Men det kræver, at man vinder en konkurrence først.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aarup Station i 150 år

AARUP: I anledning af 150- året for åbningen af jernbanestrækningen Nyborg-Middelfart, også kaldet “Dronning Louises Jernbane” har Aarup Lokalhistoriske Arkiv lavet en lille udstilling om jernbanens og stationens bygning, om store og små begivenheder, herunder bl.a. bombningen af “Jyllandsekspressen” i 1945 og dagliglivet på stationen i i 950-erne og frem til nedbrydningen og ændringen af stationen i 1990-erne.
Arkivet vil med udstillingen vise, hvordan miljøet og omgivelserne har ændret sig i d 150 år.

Udstillingen kan ses på Aarup Bibliotek frem til søn den 13. september alle dage klokken 7 til 22.

 

Joomla templates by a4joomla